Standardni plesovi

BEČKI VALCER

Bečki valcer je jedan od najspektakularnijih i najpopularnijih društvenih plesova. Poletni tročetvrtinski, pulsirajući ritam povede sa sobom svakog plesača, pa i cijelu publiku.

ENGLESKI VALCER

Engleski se valcer prema nekim izvorima razvio iz bečkog-kao njegova polaganija verzija. To je jedan od osnovnih standardnih plesova. U plesnim školama na početnim tečajevima jedan je od prvih na programu učenja.

Glazba je mekana, harmonična, prvi udarac u taktu je uvijek naglašen. Zahvaljujuci svojoj eleganciji često je ples otvaranja raznih balova, zabava. Dosta je popularan ples. Zanimljivo je , da je pored starih “okruglih” okreta, zadržao i elemente “gibanja po ravnoj liniji”.

FOXTROT-SLOWFOX

Porijeklo Slowfox-a možemo tražiti u Foxtrott-u. Nakon 1910. godine Foxtrott se razvio iz Onestep-a i Rag-a, kojeg su od 1924. godine poceli plesati na glazbu razlicite brzine, tako da je nastao jedan sporiji i jedan brži ples. Sporiji je Slowfox, a brži Quickstep. Slowfox se temelji na dugackim, klizajucim, umjetnicki oblikovanim pokretima prateci linearne smjerove. Najtipicniji ples engleskog društvenog plesa, ciju eleganciju naglašava, s glazbenog aspekta, saksofon i klarinet. Zahtjevan, tehnicki težak ples, koji je uvršten u natjecateljski program.

DISCO-FOX

Disco- fox je ples koji ima korijene u swingu, sambi, chachi, mambu, merengeu, foxtrotu i tangu.

Isti ples se u ranijim razdobljima – u skladu s tadašnjom glazbom – medu ostalim nazivao i swing-step, te disco-hustle. Pojavio se sedamdesetih godina u New Yorku i prošao kroz mnoge varijacije, kao što su formacije, samostalni ples i ples u paru. John Travolta je ulogom u filmu Groznica subotnje veceri popularizirao ovaj ples, pogotovo kod muške populacije.

Posljednjih 20 godina disco fox se pleše na pop glazbu. To je brz i okretan ples, gdje se plesacica puno okrece dok je partner vodi prema sebi ili od sebe, uz razne nagibe. Dok su becki valcer i engleski valcer trocetvrtinski plesovi (osnovni korak ima tri pokreta, u skladu s taktom kompozicije valcera), disco fox se može plesati na više varijanti taktova, jer osnovni korak može imati tri ili cetiri pokreta.

TANGO

Nakon Kube, Brazila i Argentine 1907. godine stigao je u Pariz zavladavši i modom i plesom. Jedini standardni ples latinsko-americkog porijekla.

Predstavljanje Tanga je dosta težak zadatak plesnim parovima. Njegov ritam je iscjepkan i dinamican. U davnim vremenima, plesali su ga posjetitelji bordela. Zbog eroticne karakteristike godinama je bio zabranjen. Sadašnja forma, stil pokazuje se u energicnim progresivnim pokretima, koji se iscjepkano izmjenjuju izmedu strastvene dinamike i napetih pauza.